Working with Concepts as ›Tools‹ (Werkzeug / Mittel / Instrument) and ›Devices‹ (Gerät / Vorrichtung / Apparat) – Towards a Mixed Bag Theory for Contradiction Studies?

Michi Knecht (GRK Contradiction Studies)

09.06.2022 17:45 19:00 Uhr

U Bremen GRA2 0030

Wählen und lesen Sie einen der drei Titel | Chose and read one out of three

Bal, Mieke. 2009. Working with Concepts. In European Journal of English Studies 13(1), 13–23.

Ruppert, Evelyn S. 2012. Category. In Celia Lury & Nina Wakeford (eds.), Inventive Methods. The Happening of the Social,36–47. London/New York: Routledge.

Leigh Star, Susan & James R. Griesemer. 1999. Institutional Ecology, »Translation«, and Boundary Objects. Amateurs and Professionals in Berkeley’s Museum of Vertebrate Zoology, 1907–39. In Mario Biagioli (ed.). The Science Studies Reader, 505–524. London/New York: Routledge. [focus on 509–520]

Weiterführende Literatur | Supplementary Readings

Bickham Mendez, Jennifer. 2008. Globalizing Scholar Activism. Opportunities and Dilemmas through a Feminist Lens. In Hale, Charles R. (ed.), Engaging Contradictions. Theory, Politics and Methods of Activist Scholarship, 136–163. Berkeley: University of California Press.

Rapport, Nigel & Joanna Overging. 2000. Contradiction. In Rapport, Nigel & Joanna Overging (eds.), Social and Cultural Anthropology – The Key Concepts, 79–88. London/New York: Routledge.

Ist Widerspruch eurozentrisch?

„Ist Widerspruch ein eurozentrisches Konzept, operatives Phänomen und Machtinstrument?“

relational

»Zunächst dachte ich, Widerspruch ist immer eine relationale Sache; je mehr ich aber darüber nachdenke, um so eher meine ich, Widerspruch ist relationierend.«

Illusion einer Einheit

»Foucault spricht vom Widerspruch als die Illusion einer Einheit