Possibilities and Limits of a Decolonized Anthropology from the Perspective of African Philosophy

Souleymane Bachir Diagne (Columbia University & WoC Gastprofessor) & Tyler Zoanni (U Bremen)

23.05.2024 18:15 19:45 Uhr

U Bremen GRA2 0030 & online

In this dialogue with renowned philosopher Souleymane Bachir Diagne, we will take up central themes in his work and connect them to ongoing conversations about anthropology and decolonization. Topics include: language and life, the postcolonial and the decolonial, Africa in/and the world, philosophy and anthropology. The session will begin with an interview and conversation with Diagne and then open the dialogue to the audience.

Der Dialog findet im Rahmen der Ringvorlesung „Decolonizing Anthropology“ statt.

Anmeldung zur digitalen Teilnahme:

Lektüre zur Vorbereitung:

Diagne, Souleymane Bachir. 2018. Decolonizing the history of philosophy (Anton Wilhelm Amo Lectures Vol. 4). Halle (Saale): Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg.

Idee demokratischer Kritik

„Wer das Widersprechen ohne das Anbieten einer besseren Lösung als widersprüchlich empfindet, hat die Idee demokratischer Kritik nicht verstanden.“

Widerspruch benennen

»Widerspruch wird da real, wo jemand Widerspruch benennt.«

Grenzen

„Widerstand ist ein demokratisches Recht, manchmal sogar eine Pflicht. Mit der Literatur können wir dafür Modelle finden und über Grenzen nachdenken.“

Afterlife of colonialism

“Contradiction comes in many different forms. None is so debilitating than when the coloniser transitions, textually not politically, to decoloniality without taking the responsibility for the afterlife of colonialism, which they continue to benefit from. Self-examination and self-interrogation of the relations of coloniality, a necessity, seem nearly impossible for the coloniser who continues to act as beneficiary, masked in the new-found language of White fragility, devoid of an ethical responsibility of the very system of White domination they claim to be against.” (Black Consciousness and the Politics of the Flesh)

Rozena Maart
Normhierarchie

„Wenn sich gesellschaftliche Widersprüche im Recht widerspiegeln, kann das Recht keine widerspruchsfreie Normhierarchie ausbilden.“